2011. február 17., csütörtök

TIOP-1.2.2-09/1-2010-0036 - Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban



A Balatoni Múzeum első emeletén megvalósítandó múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, valamint egy ún. virtuális tudáspont létrehozására nyújtott be sikeres pályázatot Zala megye önkormányzata 2010. február 15-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretéből elnyert 34 220 784 Ft támogatás által lehetőség nyílik szakkörök, előadássorozatok megtartására, az oktatási intézmények képzési tevékenységének kiegészítésére több korosztály és látáskorlátozottak számára. A projekt során beszerzésre kerül a foglalkoztató terem bútorzata, módszertani segédeszközei, múzeumpedagógiai szemléltető eszközei, valamint a virtuális pont kialakításához szükséges IKT eszközök. A tervezett szemléltető eszközök, tárgymásolatok, öltözékek, makettek, stb. az őskortól a XX. századik ölelik fel a Balaton múltját. A projekt megvalósítása lehetőséget teremt a 110 éves intézmény, valamint az állandó kiállításhoz kapcsolódó - részben már digitalizált - " balatoni kutatások felhalmozott tudásanyagának" eléréséhez, óvódáskortól a felnőttkorig, lehetővé téve így az "egy életen át tartó" tartó (lifelong learning) tanulás elvének érvényre juttatását.
A pályázat kedvezményezettje a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága (8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2.).



Alaprajzok
Látványtervek
Projektnyitó rendezvény
A projektről megjelent interneten elérhető cikkek
Letölthető dokumentumok




Alaprajzok
alt

alt





A foglalkoztató terem látványtervei

alt


alt






Projektnyitó rendezvény
2010. szeptember 8., 14.00 óra
A sajtónyilvános nyitó rendezvényen a Balatoni Múzeum idei három nyertes pályázatát Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés és a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Havasi Bálint múzeumigazgató mutatta be.
A Nyugat-Dunántúli Operatív Program által támogatott „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” című attrakciófejlesztési projekt, valamint az "Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből" c. állandó kiállítás 3. üteme - mely a tárlat további négy termének megvalósítását teszi lehetővé a balatoni sport- és fürdőkultúra, idegenforgalom, valamint hajózás bemutatásával- pályázati forrásból és a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásából valósulhat meg.

A „Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban” (TIOP-1.2.2-09/1-2010-0036) projekt célja egy múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, valamint egy virtuális tudáspont létrehozása jövő év végéig a Balatoni Múzeum első emeletén.

Manninger Jenő úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy a régióban ez az intézmény legyen a Balaton hivatalos múzeuma.

Havasi Bálint, a múzeum igazgatója a projektekről és célokról elmondta: a múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása keretében olyan termet és tudáspontot hoznak létre, melyek alkalmasak lesznek szakkörök, előadás-sorozatok megtartására.

Fotók
A projektnyitó rendezvény házigazdái balról jobbra:
Havasi Bálint múzeumigazgató
Dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok igazgatója
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés és a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke






Manninger Jenő ismerteti a projekteket, és felvázolja a Balatoni Múzeum fejlesztésének, valamint ezzel kapcsolatos jövőbeli szerepének alakulását



















Projekt-nyitó fogadás a sajtó és a pályázatokban együttműködő személyek, szervezetek, intézmények részére


















A rendezvény meghívója
Meghívó projektnyitó rendezvényre

Projektzáró rendezvény
2012. március 30., 14.00 óra
Sikeresen zárult a ZMMI "Múzeumpedagógiai foglalkoztató és virtuális pont kialakítása a Balatoni Múzeumban" című TIOP-1.2.2-09/1-2010-0036 számú projektje. Sajtónyilvános zárórendezvény keretében 2012. március 30-án mutattuk be az elért eredményeket.

A megjelenteket Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese köszöntötte.

Ezt követően Havasi Bálint, területi múzeumigazgató, projektmenedzser ismertette a projekt során elért eredményeket. 

A résztvevők megtekinthették a projekt során kialakított és felszerelt virtuális pontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató termet.

Fotók












A projektről megjelent interneten elérhető cikkek:
Letölthető dokumentumok

Balaton Rajongók Múzeuma lesz Keszthelyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése